July 12, 2016

MY SKINCARE : ETUDE HOUSE

Assalamualaikum

Hari ni aku nak story pasal skincare yang aku pakai. Next month genap la 2 tahun aku pakai skincare Etude House ni. Aku dah research pasal EH ni dah lame tau sejak dari zaman belajar lagi. Tapi mase tu belum mampu la sebab student kan. So aku macam survey survey je dulu ape yang sesuai untuk kulit aku.

Kulit aku ni jenis yang berminyak dan senang je naik jerawat. Aku stress sikit je jerawat dah berkampung kat dahi/dagu . Dahi dan dagu memang tempat yang senang sangat naik jerawat. So bile tibe time exam ke ape memang boleh nampak dahi aku berjerawat halus halus. Same jugak kalau tempat tu banyak habuk ke ape, haa cepat la jerawat ni membiak. 

Zaman aku study dulu muke aku memang terok tapi takde la berjerawat besar besar tu. Cuma banyak jerawat bersepah. Dengan muke berminyak , hitam pulak tu. Memandangkan time tu aku memang kaki merayap dan kawasan aku panas dekat dengan kawasan pantai, hitam laa muke aku jadinya. Mase tu jerawat susah nak tinggalkan aku. Rindu dan sayang katenye . heheheheh ! Kebetulan jugak aku takde pakai ape ape skincare yang spesifik. Aku takde pakai krim muka. Kalau ade pon try sekali lepas dah habis dah takde beli lagi. Tak konsisten la senang cite. Pencuci muka pon pakai sebarang je. Kejap pakai Nivea, kejap pakai Safi, kejap pakai Fair and Lovely. Haaa, krim muke Fair and Lovely je la yang aku pakai mase tu seingat aku la. Pencuci muka, aku guna sabun Puraria ke ape tak ingat la, sabun herba je yang aku tau. So itu sahaja skincare aku. Sunblock memang takde la. Krim siang malam pon takde cuma seminggu sekali aku akan scrub dan mask muke aku. Tu pon tak konsisten, kalau rajin sahaja. Bedak pon aku pakai bedak Safi je. Lipstik pon takde. Padahal waktu sekolah dulu aku giler pakai eyeliner dengan mascara, sekarang dah malas giler nak pakai benda tu semua. Memang togel je muke aku. Poyo je . hahahahha ! 

Muka aku start terok waktu aku mula semangat konsisten nak jage muka la konon nye. Pakai la Collagen vit E tu, Hasilnye memang mimpi ngeri untuk aku. Memang krim tu tak sesuai langsung untuk aku. Muka aku mula naik jerawat besar besar sampaikan snap gambar guna apps 360 pon still bole nampak jerawat tu. Adehh , sedih giler tengok muka terok macam tu. 

Untuk pulihkan muka aku waktu tu, aku guna Safi je. Tak ingat krim yang mana dan aku amalkan minum Soy Collagen. Sepanjang 3 bulan aku konsisten dengan 2 benda tu, alhamdulillah muka aku makin pulih tapi tak sepenuhnya la. Nampak la jerawat dah kurang. Tapi pori muka aku terbukak dan nampak lubang lubang halus kat muka aku. Muka aku pon jadi cepat berminyak. So, aku buat keputusan untuk pergi survey Etude House kat Jusco Bukit Indah je terus. 

Waktu aku pakai EH ni aku dah kerja so aku dah budget la sebulan berapa yang aku akan spend untuk skincare nanti. Sales girl EH rekomen AC Clinic memandangkan muka aku jenis sensitif dan senang naik jerawat. Sales girl EH ni explain satu satu krim AC Clinic ni apa function nya, macam mana pakai, waktu bila pakai, berapa kali pakai. Puas hati la dengan servis diorangkan. Kebetulan jugak waktu tengah sale buy 1 free 1. So aku cuma beli AC Clinic Daily Gel Lotion (RM73) dan untuk yang free tu aku pilih AC Clinic Red Spot Balm (RM84). Punya bahagia nya dapat beli ape yang aku hajatkan. 

Aku memang dah natural kan kulit muka aku lebih kurang 2 minggu lebih supaya tak bercampur dengan krim Safi nanti. Meh aku explain sikit pasal AC Clinic Gel Lotion ni. Gel Lotion ni pakai selepas cuci muka dan toner tapi memandangkan aku tak beli toner dan pencuci mukanya so hentam aje la pakai. Gel Lotion ni korang gune sikit je dah bole cover semua bahagian muka tau sangat jimat dan berbaloi. Fungsinya macam moisturizer la senang cite. Red Spot Balm ni dalam bekas kecik je siap ade spatula supaya kita tak sentuh krim dalam bekas tu guna jari nanti tak hygiene. Red Spot Balm ni fungsinya untuk menghilangkan bekas bekas jerawat. Ya muka aku memang banyak bekas jerawat that why la aku beli yang ni. Oh ! kebetulan pulak dalam kotak Red Spot Balm tu dapat free pencuci muka AC Clinic foam cleanser! So ade la jugak pencuci muka walaupon size kecik. 

Itu 2 barang je sebagai permulaan la bulan depan nya aku beli lagi AC Clinic Daily Toner (RM73) dan AC Clinic Daily Foam Cleanser (RM55) . So, complete la 4 barang skincare aku tu. Lebih kurang 6 bulan macam tu, muka aku menunjukkan hasil yang sangat positif. Orang sekeliling aku mula perasan muka aku dah bersih dan makin putih berbanding dulu. Bekas bekas jerawat pon dah hilang. Kalau ade jerawat pon macam malu malu je nak tumbuh sekejap je dah hilang. Nak kate takde jerawat langsung tu tipu laa. Ade jerawat cuma tak macam dulu jerawat aku. Setahun sekali muka aku akan banyak jerawat, mungkin nak keluarkan toksin toksin. Lebih kurang 2 minggu je banyak jerawat tu lepas tu dah bersih dah muka. 

Aku memang berpuas hati la dengan Etude House AC Clinic setakat ni. Dah 2 tahun aku masih guna lagi brand yang sama. Rase macam taknak tukar dah skincare lain. Korang kena tau walaupon EH ni mahal tapi believe it or not tahan sampai setahun aku guna toner, gel lotion, red balm spot & pencuci. Ya, setahun, sebab krim krim ni guna sikit je dah bole cover seluruh muka. Sama jugak macam pencuci muka, picit sikit je dah bole cuci satu muka. Sangat jimat dan berbaloi. Etude House pon biase buat sale buy 1 free 1 untuk setiap perayaan macam Chinese New Year, Christmas, Merdeka dan lain lain perayaan. So, setahun sekali je kau beli benda yang basic ni kan jimat tu walaupon mahal. 

Sekarang ni pon dah 2 jenis scrub EH yang aku try. Etude House Collagen Moistfull Peeling wash, yang ni biji scrub nya halus so muka tak jadi merah merah lepas scrub. Yang ni pon tahan lama, lebih kurang setahun lebih baru habis scrub ni. Baru baru ni aku beli scrub baru Etude House Berry AHA Bright Peel, baru minggu lepas aku guna. Puas hati, nampak kotor kotor kat muka tu tanggal macam daki gitu. Biji scrub pon halus je. Bau pon wangiiii and soft je. 

Untuk mask, sebelum ni aku banyak guna mask sheet je tapi sebenarnya guna mask sheet ni membazir sebab sekali guna je dah tak bole guna lagi. So, untuk jimat aku beli Etude House Play Therapy Sleeping Pack. Aku beli yang Firming Up (tube merah). Nak tau kenapa sleeping pack name nye ? Sebab bole bawak tido sekali mask ni tapi, kena pakai nipis nipis jangan pulak korang pakai tebal tebal memang berminyak melekit muka lepas tu. Aku beli jugak yang Wash Off Pack Vitamin E capsule (RM64) . Dua dua mask ni memang best dan jimat. Hampir setahun jugak aku pakai , masih ade lagi haaa. 

Setakat ni, Etude House dah buat aku berpuas hati dengan kulit muka aku yang sekarang walaupon kesan nya lambat. Biar lambat asal selamat :) 

*segala gambar sila rujuk mr Google sebab aku update kat opis so takde la gambar bagai :p 





2 comments:

akmaluddin Ghazali said...

Assalmuakum kaq nak tnya ni bolh tak???

Elis said...

waalaikumussalam. ye tanye la