August 4, 2011

Kawan Siber Myspace , Yahoo Messenger & Facebook



See that title . . . Sahabat Online aku , alhamdulilah sampai sekarang still contact and tak lupe pun =) . Berkawan dengan diorang since Myspace lagy aku dah kenal diorang . Ade yang jadik adek angkat aku . Ade yang jadi sister aku . Bro aku . HEHE ! Ade gak yang jadi couple aku . HAHA ! 

Dulukan Myspace yang naek dulu . Sikit sikit cerita pasal myspace . Nanty mesty tanye macam mane nak edit Myspace jadi begitu dan begini . Nak bagy lawa . Cute . Simple . Kreatif .
Nak hide kan itu ini . Hide kan comment . picture . friends . Hide kan friends sebab kedek friends sgt . Takot sangat orang tengok sape top friends dye . Aku tak heran lah . *padahalakuponsamehidefriends*
HEHE !

Lepas dah edit myspace tuh cantek cantek . cute cute . gojes gojes . Mesty lah letak lagu . Lagu mesty nak yang gempak punye . Tapy yang aku perasan myspace laki jarang yg edit smart smart . Cume ade segilintir je yang suke meng-edit myspace diorang tuh bagy smart . Ade yang macam sambil lewa je . Maybe diorang malas nak edit cantek cantek . Tapy picture diorang gempak sangat . Time tuh tengah sebok dengan photographer la tuh sume . Gambar macam style pro la snap . Gambar ade seni la . Tapy for sure , time tuh bersepah gambar yang FAKE ! Sebab sume gambar nak di editkan . If budak yang ayam ayam lagy mesty gune software Picnik . Aku pon dulu gune gak Picnik nie . Simple and senang nak buat . Lepas picnik pakai photoscape plak . Lepas photoscape , gune pulak Photoshop . Tuh lagy gempak dary yang biase .

Time myspace tengah mencanak naek , Yahoo Messenger (YM) pun menyelit jugak di celah celah populariti myspace . YM nie untuk orang yang nak kan privacy . Chat room . Sememangnye sangat privacy . Dulu time aku chat dengan scandal aku pun kat YM jugak . Sebab tak nak awek dye cek comment kat myspace . HAHA ! Jahat time tuh . Kacau relationship orang . Tapy dah boy dye yang melayan . Boy dye yang approach aku dulu . Its not my fault okay .

Tapy ade kebaikan dan keburukan nye dengan myspace ni . Ramai budak budak yang letak gambar or upload gambar yang bukan bukan . Ehh ! korang tawu tak ni internet taw . Internet tiada batas nye . If korang letak gambar bogel korang , then korang hidekan kat myspace or Facebook tuh . Still lagy orang bole tengok and cari lah . Ramai lah hacker kat luar sane tuh . And banyak software yang kite boleh gune untuk pecahkan code hide korang tuh taw .


*have some coffee 1st*

Bile dah join je dengan myspace ni sume for sure lah kan korang akan berkenalan dengan orang yang jaoh jaoh . Bukan setakat kawan sekolah korang . Jiran korang or sedare mara korang . Yang korang tak kenal pon akan menjadi kawan korang jugak nanty . Same with me . Aku ade beberape orang kawan yang aku kenal since Myspace and kitorang still contact sampai sekarang . Dah 2 tahun dah kitorang berkawan . Ade jugak yang ter-lost contact tapy still lagy dapat cari and keep in touch until now . Ade yang aku dah pernah jumpe . Ade yang tak pernah jumpe tapy kitorang just webcam jer =)

Biasenye orang kate kawan siber ni tak boleh pakai sangat . Sebab risaw kene tipu . Tapy alhamdulilah . Kawan kawan siber aku sumenye bukan kaki kencing berdiri or berlari . Sume kencing dengan penuh kesopanan .


Let me introduce kat korang kawan siber aku yang aku paling sayang . Name dye Nin Emilina . Tapy aku panggil dye Nana . Dye mude 2 tahun dary aku . Nana bukan budak Taman Daya , dye stay kat Skudai . Kitorang berkenalan bile aku add dye kat myspace . Sebab time tuh aku tengok dye rapat dengan ex scandal aku .HAHA ! Time tuh Nana couple dengan mamat tuh . So , dary situ kitorang start rapat . Memandangkan Nana pun dah kenal aku . Sebab mamat tuh yang story kat Nana pasal aku . *akubukannakkacaurelationshipdiorangok*
Start dary sutilah kitorang rapat . Sampailah zaman facebook sekarang . Still rapat lagy . And dye tergolong dalam siblings aku . Aku memang sayang dye . Jealous bile tengok dye hang out dengan orang lain . HAHA ! Sume masalah kitorang share same same . Dary masalah kawan . Family then couple . Aku dah pernah jumpe Nana . Itu pun setelah 2 tahun berkawan . HAHA !

Akmal Kamal & Aiman Kamal , 2 beradik ni pun aku kenal kat myspace jugak . Dary myspace melarat ke YM then berjangkit ke FB . Dengan diorang nie memang kusut kepale aku . Diorang suke meng-hanjing and buat lawak . Tapy aku tak pernah lagy jumpe diorang . Maybe belum ade rezeki nak jumpe . Takpe tomorrow never dies bro ! Act , aku dengan Akmal pernah couple tahun lepas (2010) . Aku kenal diorang nie baru jer setahun . Tapy aku enjoy kenal dengan diorang . Time aku couple dengan Akmal , kitorang akan webcam time weekends je . Tuh je lah waktu yang aku boleh online . Yela sekolah lagy mase tuh . Bukan macam sekarang . Memegang jawatan freelance ! HAHA ! Sekarang kitorang still kawan lagy even dah break up . Aku jenis tak kesah pun . And , diorang nie jugak tergolong dalam siblings aku kat FB . Fyi , Akmal tuh anak angkat mama aku =D .

Hendri Admaja a.k.a Kechik ! Budak nie aku kenal dary myspace . Entah macam mane aku boleh bagy number phone aku kat dye kan . Dye nie budak Pasir Gudang . Sebaya aku . Pade permulaan nye aku dengan dye jarang bercontact sebab dye sekolah asrama . Mane boleh bawak phone . Tapy tiap kali dye ade bawak phone or dye balik cuti , mesty dye akan contact aku . Sampai sekarang kitorang still kawan lagy . Kitorang dah pernah jumpe time raye . Dye beraye kat rumah ayah aku di PG . Tuh la 1st time jumpe . Raye 2010 . If bole sebelum kitorang pegy sambung study tahun depan , aku nak hang out dengan dye sekali . 

Sharul Rasyid ! Yang nie time mule mule aku macam malas nak layan kat YM . Tapy last last dye dapat buat aku tertarik nak chatting dengan dye . Sampailah sekarang kitorang still contact . Dye sebaya aku and stay KL . Act , lepas jer aku dah tak boleh online tahun lepas , kitorang dah ter-lost contact tapy dye dapat jugak carik aku . Baru baru nie jer kitorang ade bermesej kat phone . Kebetulan dye memang pakai celcom and aku pun ade gune number celcom so tak kesah lah if nak mesej . And dye kate aku 1st friend dye kat FB tuh . Ohh terharu ! HAHA ! Dye memang suke menyakat aku . Pernah gak plan nak jumpe tapy tak kesampaian . Belum ade rezeki lah tuh . 

Aizad ! Haa ! Nie lagy satu budak haruk ! Dengan dye memang kene gile gile bahbeng ! Gile aku layan kepale hotak kaw tawu ! Dye nie pun mude 2 tahun dary aku . Tapy couple nak gempak ! Couple nak dengan budak yang atas atas . Tak padan dengan underage lah kaw nie ! HAHA ! Dulu aku rajen lah YM dengan dye nie . Tapy lepas jer masuk zaman FB , aku dah tak online pun YM . So , kitorang ter-lost contact . Tapy awal tahun nie dye ade carik aku . Dye mesej kat phone aku . Naseb baek aku simpan lagy number dye . Dary situ kitorang keep in touch balek . HEHE ! Dye lah yang ajar aku mencarut ! Bongek kaw ! Tapy kitorang belum pernah jumpe .

Adek EzzaAdek Amirul . 2 orang budak nie dah jadi adek angkat aku since myspace lagy until now on . Koranglah yang still stay dengan akak =) . Sayang adek taww =) 


Azuwar Zuar ! Dye pn antara yang aku kenal dary myspace ke YM then terbawa ke FB ! Kitorang kawan since 2009 lagy . Act , aku memang dah kenal dye dary 2007 lagy . Cume dye jer yang tak kenal aku . SEDIH ! Dye tua 2 tahun dary aku . Dye stay dekat jer dengan area rumah aku . Tapy selama 2 tahun berkawan kitorang tak pernah jumpe pun . Kelakar kan . Dekat jer pun tak jauh mane . Tapy awal tahun nie aku ade jumpe dye . Perjumpaan tuh dah buat kitorang jadi couple . HAHA ! Sebelum nie kitorang ade plan nak jumpe tapy selalu jer ade halangan . Maybe belum ade rezeki . Sekali terjumpe terus je berjodoh . HEHE !

p/s : Aku sayang korang sume =)

2 comments:

KechikumA said...

haha, t'igt member² chik gak . .
weee~
;p

Elis said...

hehehe ! yeke . buat entry nie pon sbb tersedar yg dh kwn lame dh . dh 2 tahun =)